Това е първият ми опит за правене на фигурки от фондан и все още съм начинаеща в това.
Продукти за 3 блата:
6 яйца
200 гр. захар
1/2 ч.ч. вода
250- 300гр. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат ( 1 бакпулвер)
есенция ром
за сиропиране:
400гр. вода
200гр. захар
4 ванилийки
за глазурата:
150гр. захар
500мл. готова сметана за разбиване
сладкарски бои (ако нямате, може и бои за яйца)
за фонданените фигурки:
30гр. мед
5гр. желатин
300 гр, пудра захар (може и малко повече)
боички
Начин на проготвяне:
Прави се смес от продуктите за блатовете, като се добавят в последователния ред. Сместа се изсипва в постлана с хартия тавичка. Моята беше кръгла, с диаметър 32см. Важно е големият блат да не се припече повече от необходимото, трябва да е пухкав.
През това време се сварява сиропът, като на слаб котлон се вари водата със захарта и ванилиитес постоянно бъркане, за не повече от 10 минути- само малко да се сгъсти.
Приготвя се глазурата, като се разбъркат с миксер на бързи обороти сметаната, захарта и боята, която ще използвате за оцветяване на крема.
Ако искате крем в няколко цвята може да разделите сметаната на няколко части в различни купички и да сложите различна боя във всяка от тях.
След като е напълно изстинал, блатът се разделя на 3 равни блата с остър и голям нож, някои предпочитат с конец, но аз използвам нож.
Трите блата се сиропират, след което се намазват със сметановият крем и тортата се съединява.
Най отгоре, както и по стените на тортата за допълнителна украса може да украсите с шприц.
Тортата се слага в хладилника за няколко часа.
Ето как приготвям фонданените фигурки:
Слагам желатина в мъничко вода да се разтвори, след това го смесвам с меда и ги слагам в микровълновата за едно- две завъртания, малко да се разтопят. След което пресявам в същата купа пудра захар. Замесвам тесто, което да не лепи, ако е нужно, се добавя още пудра захар.
След това разделям тестото на няколко части.
Едната част боядисах в розово, другата в лилаво, а третата оставих бяла. Точа върху поръсен с пудра захар плот, след което изрязвам цветя и правя различни фигурки. След като са готови, фигурките се оставят в кутия на сухо и студено място за няколко часа да се втвърдят. После с четка и с бои се изрисуват цветята, за да добият по- добър вид. След това се нареждат на тортата и готово
Това е втората торта, приготвена по същия начин, само че с различна украса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар