четвъртък, 11 юли 2013 г.

Много шоколадова торта








Продукти за 3 блата:
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч захар
1 ч.ч вода или прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч брашно
5 ч.л. какао
1 ч.л сода, гасена с оцет, (или 1 бакпулвер)


за сиропа:
500 мл. вода
2 пакетчета капучино
1 и 1/2 ч.ч захар
5 ванилийки
За шоколадовия крем:
500мл. течна сладкарска сметана
200гр. течен шоколад


За глазурата отгоре:
100гр. твърд млечен шоколад
70гр. краве масло


Начин на приготвяне:
Блатовете се приготвят като се разбият последователно всички продукти.
Готовата смес се изсипва в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Аз пека един блат, който после разделям на 3. Ако предпочитатате, може да разделите сместа на 3 и да изпечете по отделно всеки блат. Пече се на 160-180 градуса докато блатът е готов и пухкав.
След като изстине блатът, се реже на 3 еднакво големи блата.
Сиропът се приготвя като се кипне водата със захарта и ванилийките, след което се добавя капучиното. Изчаква се да изстине малко и тогава се сиропират блатовете.
За крема между блатовете се затопля малко шоколадът, за да може да се разбие със сметаната добре. След което се бъркат добре и се получи гъста смес, се мажат блатовете. Всеки блат първо се сиропира, после се маже с крема, а за най- горния блат и страните на тортата се приготвя глазура от твърдия шоколад, смесен с краве масло, разтопени в микровълнова, с гъстотата на крем.
Тортата може да се украси отгоре по желание. Аз използвах малко маслен крем за надписа.
Оставя се в хладилник за да стегне шоколадът.


Няма коментари:

Публикуване на коментар