За крема:
700 мл.прясно мляко
5 яйца
1 и 1/2 ч.ч.захар
5 ванилии
За кексовата смес:
1 яйце
1 ч.ч.захар
1 ч.л.бакпулвер (сода+оцет)
1/2 ч.ч.брашно
2 с.л.какао
За карамела:
9-10 с.л. захар за карамелизиране
За сиропа:
1/2 ч.ч. вода
2 ванилии
Приготвяне:
Първо приготвям крема, след това кексовата смес и накрая карамелизирам захарта, за да попие добре в крема и да се образува апетитна карамелена коричка.
За крема се стопля млякото на микровълнова или на котлон, бърка се със захарта до пълното й разтваряне. През това време се разбиват яйцата на пяна, към тях се добавя млякото с разтворената захар и се разбърква отново с миксер.
В друг съд се прави кексовата смес, като се смесят всички продукти в изброения ред.
Захарта за карамела се разтопява с 1 с.л. вода в тенджера на котлона или във фурната (аз предпочитам на котлона), след каето се изсипва в тавата, в която ще се пече сладкиша.
Отгоре върху топлия карамел се изсипва сместа за крема, след което сместа за кекса.
Не се притеснявайте, че кексовата смес потъва надолу. По време на печенето тя ще се вдигне най- отгоре.
Слага се тавичката със смесите в по- голяма тава, и в голямата тава се налива толкова вода, колкото да покрие наполовина малката тава, за да се изпече на водна баня сладкиша. Пече се на 150-160 градуса около 1 час и половина.
След като е готов и изстинал сладкиша се прибира в хладилник за една нощ.
Сиропира се леко кексовата част с топлия сироп от водата, захарта и ванилиите и се обръща в друг съд с карамелената част отгоре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар